Voortplanting en Kenmerken

Voortplanting

De alpaca heeft een schofthoogte van 90 cm en een lange hals.


Een hengst is een Macho en een vrouwtje is een Hembra.  De Hembra is na 14-18 maanden geslachtsrijp.  De alpacamerrie (Hembra)  kent geen cyclus zoals een koe, schaap of paard en is het gehele jaar vruchtbaar.  Zo hebben we de volledige controle over de geboorte.   De hengst (Macho) is in volle ontwikkeling wanneer hij 2 - 2,5 jaar oud is.

De alpacahengst heeft een lange, flexibele S-vormige penis van 50 cm die opgerold in de buikholte ligt en enkel bij de penetratie wordt deze uitgestoten. 

Tijdens de dekking die liggend gebeurt en tussen de 15 / 60 minuten duurt, maakt de hengst een bepaald geluid  “örgling” die  samen met een stof in het sperma de merrie tot ovulatie stimuleert.

Om zekerheid te hebben of de dekking gelukt is kan er een bloedtest afgenomen worden.

Ook kunnen we de spuugtest doen.  De merrie zal de hengst bespugen als ze zwanger is en niet toelaten nog eens gedekt te worden.  Later na 45-60 dagen kan nog via een echoscopie meer zekerheid komen.


En Kenmerken

Na 11,5 maand zal er een jong geboren worden een Cria.

De dag van de bevalling is er al een zwelling te zien van de vulva en er loopt een beetje vocht uit.  Nu kan het snel gaan.  Eerst komt de kop en de voorpoten.  Als de kop, poten en hals eruit zijn neemt de merrie een korte pauze.  Tijdens deze pauze worden de luchtwegen van het veulen vrijgemaakt.  Dit kan 10 minuten tot een halfuur duren.  Dit is heel normaal.  Na de pauze komt de bevalling weer opgang en wordt snel een veulen geboren.  Een nieuwe Cria kondigt zich aan en nu kan je helpen met het verwijderen van de vliezen.  Ook moet dan de navel van het pasgeboren veulen ontsmet worden.

Al snel staat het veulen en gaat ie drinken.  Als dit niet meteen lukt moeten de spenen doorgetrokken worden zodat het veulen kan drinken.  Het normale gewicht van de Cria ligt tussen de 5 – 8 kg.

De alpacamoeder is een hele lieve moeder en zal haar jong Cria 6 maanden zogen.  Daarna wordt de Cria afgespeend door haar een 6-tal weken apart te zetten.  Dit valt niet altijd in goede aarde en zonder een goede afrastering (hoog genoeg) zullen ze weer naar de moeder gaan.

Alpaca’s leven het liefst in een kudde en zijn lieve dieren.  Ze zijn heel nieuwsgierig.  Een alpaca wordt  25 jaar oud.

Alpaca’s communiceren door hun lichaamstaal.  De oren naar voor is gevaar en als er iets raars is in de wei dan gaan ze er meteen op af.  Ook “hummen” ze zachtjes dat wil zeggen dat ze het goed hebben.  Alpaca’s zijn niet gevaarlijk en stralen rust uit.  Zo worden ze ook therapeutisch ingezet.

De alpaca wordt ook gebruikt tegen vossen, omdat ze niet wegrennen, maar in de aanval gaan om de kudde te beschermen.


Wol

Een alpaca moet eenmaal per jaar geschoren worden.  De alpacawol is 5 keer warmer dan schapenwol en luxer dan cashmere.  De vezel is sterk en veerkrachtig en is allergievrij.

Per dier heb je ongeveer 2,5 – 5 kg wol. Er zijn 22 natuurlijke tinten gaande van wit naar beige, fawn, lichtbruin, geelbruin, midden bruin, donker bruin, grijs, zilver grijs, donkerzilver grijs, licht roos grijs, donker roos grijs tot bruinzwart en gitzwart.

De fijnheid van de wol wordt gemeten in microns, het gemiddelde moet liggen tussen 20 en 35 micron.  Hoe fijner de krul hoe beter de kwaliteit van de wol.

Als de wol niet voldoet aan deze hoge kwaliteitseisen om te spinnen en voor kleding te gebruiken dan is die ideaal om als bv. vulling te dienen voor dekbedden, kussens, jassen enz.

Spugen

De alpaca’s kunnen spugen maar dit doen ze enkel uit verdediging.  Soms spugen ze naar elkaar als de ene te dicht bij de andere komt tijdens het eten,  maar dan is dit maar speeksel. Echt spugen doen ze met maagsap en dan is dit ter verdediging of om een hengst af te wijzen. Naar mensen spugen ze niet snel, tenzij je in de weg staat of te dicht in de buurt van de cria komt.